Despre Rock în Praga de Andrei Zbîrnea

Pe Andrei Zbîrnea l-am citit după ce l-am cunoscut – un timid cu tradiționalele șchiopături în mișcări – drept pentru care am fost ceva mai subiectivă în lectură.

Volumul său de debut, Rock în Praga (ed. Herg Benet, 2011), pe care îl admir pentru limpezimea și claritatea limbajului, e o scurtă carte despre vis și realitate, despre visul Adelei și realitatea Sînzienei; visul unui tânăr despre femeia ideală și realitatea unui „poet-inginer” citind jurnalul lui Kafka.

Rock în Praga, trebuie să recunosc, este o provocare poate pentru că poemele „valsează” unele în altele sau poate pentru că ele nu stau în picioare singure (unul fără celălalt nu se poate – stil romeo-julietesc 2011), volumul trebuie citit integral fiindcă – nu?! – „totul se leagă”. De la bun început se apasă PLAY, prin desele imperative te dorește actant „în piesa încă nescrisă”, te invită, te dansează, te joacă și se joacă cu tine pentru a „nu îi ucide pulsul”, iar melodiile/versurile formațiilor rock inserate (în partea a 2-a intitulată rock) sunt motoarele declanșării visului în care poetul, bine (auto)subliniat „retro-romantic”, se desfășoară, simțindu-se în largul lui.

Cu unele stângăcii, clișee și scăpări, cu tăietura versurilor specifică unora din zonă, volumul de debut al lui Andrei Zbîrnea se autosusține și merită aplaudat. Iată un poem ce mi-a atras atenția, adică mi-a plăcut:

track șase: încearcă

Wait until the war is over

And we’re both a little older

The unknown soldier

(The Doors)

încearcă să găsești toți soldățeii
ascunși sub pânza de păianjen
ascultă-le pulsul
ascute-le zâmbetul brăzdat

fă-i să înțeleagă
burțile de general nu nasc poezie

ci

veghează alte burți de general cârpite
cu soldați din alte filme

coboară volumul până la nivelul
la care moartea întâlnește moarte
pântecele se despică în mii de bucăți

și

te lovești de burți ca de rufe necălcate

undeva într-un colț soldatul fumează
pânză de păianjen fără filtru

ascultă-i pulsul

poezia o găsești în alt jim


Nu voi detalia legat de structura cărții, motive poetice, etc., etc., aici o puteți achiziționa și aici găsiți pagina autorului.

Un gând despre „Despre Rock în Praga de Andrei Zbîrnea

  1. Pingback: o nouă recenzie la rock în praga | retro-romantic

Lasă un comentariu